Devel Generate en uitgebreidere theme testing

Als je een drupal installatie of theme wilt testen kun je gebruik maken van de Devel Generate module (onderdeel van Devel). Maar hoe ziet een error message of een breadcrumb er uit, hoe oogt de site met 'echte' afbeeldingen en hoe schakel je snel tussen verschillende themes. Dit artikel als makkelijk lijstje om je theme in Drupal7 te testen:

Devel (Devel Generate)


Mocht je devel generate nog niet eerder hebben gebruikt dan is dit zeker de eerste must have voor je (theme) development. Download de module en schakel de Devel generate sub module in. Vervolgens kun je op de configuratie pagina /admin/config onder het kopje "Development" kiezen voor "Generate Content".

Devel Images Provider


Wil je een betere test dan de computer gegenereerde afbeeldingen, dan kun je de Devel Generate module uit breiden met de Devel Images Provider. Deze module heeft een eigen configuratie pagina waar je een externe afbeeldingen bibliotheek kunt kiezen. Dit kan zowel een directory zijn als één van de beschikbare online diensten. Lorem Pixel is een aanrader. Zodra je heb gekozen voor een externe afbeeldingen bron maakt Devel Generate gebruik van deze bron. Je content ziet er nu een stuk realistischer uit. Fijn om te testen maar natuurlijk ook ideaal om screenshots te maken of je klant een impressie van de site te geven.

Theme Test


Je theme is natuurlijk meer dan alleen een goede weergave van de content. Zit je breadcrumb er netjes in? Zijn de messages duidelijk en heb je verschillende tekst instellingen goed gethemed. Deze module biedt in één pagina een keurig overzicht van allerlei elementen die je op een Drupal pagina tegen kunt komen. Handig en een snel overzicht.

Switch Theme


Nu je de belangrijste tools hebt om je theme te testen is het ook handig als je heen en weer kunt schakelen tussen twee themes. Maak bijvoorbeeld een kopie van je theme zodat je kunt schakelen tussen de bestaande situatie en de nieuwe situatie. Of vergelijk twee andere themes om te kijken hoe de styling daar is gedaan en te zorgen dat je niets over het hoofd ziet.
Zodra je Switch Theme hebt geïnstalleerd kun je de switcher terugvinden als blok onder Structuur > Blokken. Tip: Plaats de switcher niet alleen in een regio van je actieve theme maar ook in de themes waar je naartoe (en weer terug) wilt schakelen.